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Dear Ms Rancane 

By the e-mail of the 15 December 2015 (our ref: Ares(2015)5930424), Ms Morgana 
requested the Commission services to provide additional clarification on the eligibility of 
expenditures if payments are made in to an escrow account, this relates to closure process 
for the programming period 2007-2013. 

As it is indicated in the e-mail, in the frame of ERDF co-financed project the 
construction agreement is concluded between final beneficiary and a contractor. The 
actual works are completed and the project is functional. As regards the final payment 
from final beneficiary to the contractor- the agreement foresees that 5% from the sum 
agreed by the construction contract is paid to the contractor after the end of the building 
warranty period (from 2-5 years ahead, there are cases where the warranty period ends 
also after the end of eligibility period, 31 December 2015). 

In this situation beneficiary transfers 5% from the sum agreed by the construction 
contract (the money that is retained by final beneficiary according to the construction 
agreement as a warranty after the end of the building warranty period) to the trilateral 
agreement (escrow account) in the bank where account holders are final beneficiary. 
Bank and the contractor. The legal rights for this money are not transferred until the end 
of the warranty period. 

Your question is whether the eligibility requirement definition "financing paid to the 
contractor" according to EU regulations can be considered fulfilled in this case of 
money transfer to a trilateral agreement (escrow account). 
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It should be noted that in accordance with Article 56(1) of the General Regulation, 
expenditure shall be eligible for a contribution from the Funds if it has actually been paid 
(by the beneficiary) between the date of submission of the operational programmes to the 
Commission or from 1 January 2007, whichever is earlier, and 31 December 2015. 

In accordance with the Guidance Note on Financial Engineering Instruments under 
Article 44 of Council Regulation (EC) No 1083/2006 (COCOF note 10/0014/05), an 
escrow account refers to a contractual arrangement where an independent trusted third-
party receives and disburses the contributions for the transacting parties, with the timing 
of such disbursement by the third-party dependent on the performance by the parties of 
agreed-upon contractual provisions. 

As it has been described, a part of the payment to the contractor would be made to a third 
party's escrow account. The payment to the contractor would be made only upon 
fulfilment of certain conditions (thus, the payment could be made after the eligibility 
period) and in case of non-performance this amount would be returned to the beneficiary. 

In the reply to your question, since the payment can be returned to the beneficiary in case 
the contractual condition specified are not satisfied by the contractor, payments from a 
beneficiary on an escrow account are not eligible if released after the 31 December 2015. 

Copy: Ms Gundega Morgana, EU Funds Management System Department, Ministry 
of Finance of the Republic of Latvia 

Yours sincerely 
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